Riaditeľ Štátneho divadla Košice napísal knihu o divadelnom Prešove

11.11.2014 Prešov

Prešov 11. novembra (TASR) – Najvýznamnejšie udalosti divadelného života Prešova od jeho začiatkov cez pestré a plodné medzivojnové obdobie až po vznik prvého profesionálneho divadla v roku 1950 zachytáva kniha Divadelný život Prešova. Jej autorom je riaditeľ Štátneho divadla Košice a vysokoškolský pedagóg vyučujúci na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove Peter Himič.

Ako ďalej uviedol Miroslav Švoňava z Oddelenia vonkajších vzťahov Divadelného ústavu, Prešov mal vo svojich divadelných dejinách niekoľko významných a výnimočných projektov, ktoré presahovali rámec regiónu a zostávajú zapísané aj v dejinách slovenského neprofesionálneho divadla.

Podľa Švoňavu má publikácia svoj význam pre región Šariša, no zároveň je významná aj v nadregionálnych súvislostiach, v spoznávaní celého komplexu národnej divadelnej kultúry. Autor sa v nej opiera o bohatý informačný materiál - historické dokumenty, dobovú publicistiku, memoárovú literatúru, administratívne zápisy a podobne, pričom sa mu darí vytvoriť odborne erudovaný obraz o metamorfózach divadelného života spomínaného mesta predovšetkým v prvej polovici 20. storočia.

Nová kniha z edície Slovenské divadlo bude uvedená do života v stredu (12.11.) v kníhkupectve Panta Rhei v Bratislave, v Prešove bude predstavená počas krstu v sobotu (15.11.) v novej budove Divadla Jonáša Záborského počas podujatia Noc divadiel.
 

Vyberte región